Kultursensitiv mediefostran, steg för steg & Ett tryggare rum
Kultursensitiv mediefostran, steg för steg

1. Försök bli medveten om samhällets maktstrukturer och dina egna fördomar. Det här förutsätter att du hela tiden reflekterar och lär dig nytt.
2. Bemöt de unga på ett öppet sätt och gör inga antaganden om någons kön eller kultur.


3. Lyssna på de ungas idéer och bekanta dig med deras perspektiv. Planera diskussionsteman tillsammans efter behov och intresse. Unga är aktiva deltagare och en lyckad medieverksamhet utgår från de ungas behov och förutsättningar.
4. Fundera tillsammans på olika mediefenomen. Kom ihåg vikten av representation: mångsidiga exempel och talare!


5. Gå igenom tryggare rum-principerna med gruppen, t.ex. att det gäller att lyssna på och visa respekt för alla. Det är viktigt, särskilt om ni behandlar ett känsligt tema.
6. Se till att var och en får göra sin röst hörd. Reservera tillräckligt med tid för tolkning och se till att alla säkert förstår diskussionen, om det finns flera språkgrupper i gruppen.


7. Öva innehållsproduktion tillsammans. Ge de unga tid, plats och möjlighet att använda sitt eget modersmål.
8. Ge de unga möjlighet att producera medier på sina egna villkor. Det kan betyda t.ex. att de unga själv får välja tema och publikationsform.


9. Diskutera upphovsrättigheter i samband med publiceringen.
10. Fundera tillsammans på vilka tankar och känslor publiceringen väcker. Om publiceringen av material medför en risk för nättrakasserier eller andra svårigheter för den unga, berätta att det är möjligt att publicera material under endast förnamn, signatur eller på ett sådant sätt att den unga inte kan kännas igen på bild.


11. Berätta mångsidigt om olika (karriär)möjligheter inom mediebranschen. Bekanta er med dessa möjligheter tillsammans. Om någon presenterar en skola eller arbetsplats för er, sträva då efter positiv representation. Lyssna på de ungas egna intressen och kom ihåg att uppmuntra dem och hjälpa dem att nå sina mål!
Ett tryggare rum

RUMMET
Se till att verksamhetslokalen är tillgänglig och trygg. Du kan hänga upp en Diskrimineringsfri zon-skylt på väggen. Läs upp de gemensamma spelreglerna högt för alla och betona att diskussionen är konfidentiell. Har alla lika möjlighet att delta??

ÖPPENHET
Gör inga antaganden. Var redo att utvecklas och lära dig nytt själv. Ge var och en möjlighet att definiera sig själv. Gör inga antaganden om någons kön, sexualitet eller födelseort.

GE UTRYMME
Se till att alla unga har möjlighet att få ordet eller att de kan göra sin röst hörd på andra sätt.

INGRIP
Om du märker att någon blir diskriminerad, ingrip i situationen.

UPPMUNTRA
Ta ansvar för andras upplevelser. Lyssna och uppmuntra.

LÄR DIG
Fråga och lyssna. Ingen är född färdig, så var beredd att lära dig också själv. Kom ihåg att det är mänskligt att begå misstag. Det viktiga är att man lär sig av sina missar och blir bättre.