3 kysymystä: Tutkitun tiedon teemavuosi 2021

14.5.2021

Kolme kysymystä on Mediakasvatusseuran juttusarja, jossa esitellään tuoreita ja kiinnostavia tutkimuksia, ilmiöitä ja projekteja. Tässä jutussa esitellään Tutkitun tiedon teemavuosi 2021, jonka tavoitteena on lisätä keskustelua tutkitusta tiedosta ja saada se entistä laajemmin käyttöön.

1. Mikä on Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 ja miksi se järjestetään?

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 kokoaa ensimmäistä kertaa tutkitun tiedon tunnettuutta edistäviä tapahtumia ja tekoja yhteen kansalliseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi teemavuosi vahvistaa ohjelmansa tapahtumien ja tekojen näkyvyyttä ja saatavuutta sekä tiivistää alan toimijoiden yhteistyötä. Tavoitteena on tehdä tutkitun tiedon ja laadukkaiden tietolähteiden merkitys näkyväksi arjessa, osana Suomessa asuvien elämää ja päätöksentekoa. Teemavuodella halutaan myös lisätä ymmärrystä tiedon luonteesta, johon kuuluu tiedon päivittyminen uusien tutkimustuloksien myötä. Tavoitteiden saavuttamiseksi on innostettu yhteistyöhön suuri joukko tiedon tuottajia, välittäjiä ja hyödyntäjiä. Teemavuoteen voi edelleen hakea mukaan tutkittutieto.fi-verkkosivustolla. Teemavuotta koordinoivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia sekä Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Tutkitun tiedon teemavuonna pyrimme yhdessä lisäämään keskustelua tutkitusta tiedosta ja saamaan sen entistä laajemmin käyttöön. Tutkitun tiedon avulla voimme esimerkiksi ymmärtää toisiamme ja ympäristöämme paremmin. Tutkittu tieto voi myös auttaa ratkomaan omaan arkeen ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Vaikuttaakseen tutkitun tiedon on kuitenkin oltava saatavilla oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja ymmärrettävässä muodossa.

2. Miten medialukutaito ja tutkittu tieto liittyvät toisiinsa?

Tietoa on nyt saatavilla enemmän kuin koskaan. Ensisijaiseksi nouseekin taito erottaa laadukas ja luotettava tieto tiedontulvassa. Myös tutkitun tiedon luonne jatkuvasti itseään päivittävänä ja totta toistaiseksi olevana haastaa tiedon käyttäjät.

Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa on esimerkiksi juuri lanseerattu #mutuaihmeellisempää-kampanja, joka kutsuu pohtimaan, miten tutkittu tieto syntyy ja mikä erottaa sen mielipiteistä ja uskomuksista. Kampanja osoittaa, että myös medialukutaito auttaa nykypäivänä tutkitun tiedon ymmärtämistä ja tulkitsemista. Nykyajan tieto ja viestintä kulkevat moninaisissa muodoissa, kanavissa ja medioissa.

Tutkitulla tiedolla on tärkeä rooli sivistyksen vahvistajana, ja mediakasvatuksella on mahdollisuus uudistaa sivistysperustaamme. Tiedon-, media- ja monilukutaidon avulla kykenemme tulkitsemaan ja ymmärtämään monenlaista tietoa ja viestintää sekä suodattamaan ja arvioimaan vastaanotettua informaatiota. Tutkittu tieto ja kriittinen medialukutaito vahvistavat kykyämme kohdata niin äkillisiä kuin hitaammin ilmeneviä muutoksia. Teemavuoden erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, joiden toivotaan saavan teemavuodesta luovuutta, innostusta ja uskoa tulevaisuuteen.

3. Mitä teemavuoden tapahtumia suosittelet mediakasvattajille?

Ensimmäisenä nousee mieleen Tampereen yliopiston Tutkimuskeskus Cometin Mediatutkimustunnit toisen asteen opiskelijoille. Syksyn 2021 aiheet on jo julkaistu, ja luvassa on kiinnostavaa asiaa muun muassa verkkovaikuttamisesta, tunteisiin menevästä mediasta ja uutiskuvien vaikutuksesta historiaan. Lisäksi kannattaa kutsua esimerkiksi mediatutkija oppitunnille kertomaan tutkimuksestaan ja tutkijan työstä. Tähän tarjoavat mahdollisuuden Suomen Akatemian Tietobreikki tai Nuorten Tiedeakatemian Tutkija tavattavissa -palvelu.

Myös mainitsemani #mutuaihmellisempää-kampanjan aineistot soveltuvat erinomaisesti mediakasvatuksen oppimateriaaleiksi, ja teemavuoden Instagram-tilillä julkaisemme viikoittain luotettavaa, tutkittua tietoa yleistajuisessa muodossa.

Marraskuussa järjestettävä 8. Kansallinen tiedeviestintäkongressi puolestaan tarjoaa mediakasvattajille ajattelun aihetta kysymällä, miten totuudenmukainen tieto syntyy, ketkä tietoa tuottavat ja ketkä sitä välittävät.

Kaikkiin näihin tapahtumiin ja tekoihin pääsee osallistumaan myös etäyhteyden välityksellä, joten ne ovat saatavilla ympäri Suomen! Kaikkiaan tapahtumakalenterissamme on jo nyt noin 300 tutkitun tiedon tunnettuutta lisäävää tapahtumaa ja tekoa. Tapahtumakalenterimme päivittyy viikoittain.

Riikka Mäkikoskelan puolilähikuva

Riikka Mäkikoskela toimii Tutkitun tiedon teemavuoden pääsihteerinä. Hän on väitellyt taidekasvatuksen alalta vuonna 2015 Aalto-yliopistossa. Tämän jälkeen hän on tehnyt tutkimusta luovasta ajattelusta ja työskennellyt Kuvataidekoulujen liiton toiminnanjohtajana. Tällä hetkellä Riikka seuraa vapaa-ajallaan nurmien vihertymistä tulevan kesän jalkapallopelejä odottaen.

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi