3 kysymystä: Kristiina Tammisalo
7.1.2021
Kolme kysymystä on Mediakasvatusseuran juttusarja, jossa esitellään tuoreita ja kiinnostavia tutkimuksia, ilmiöitä ja projekteja. Tässä jutussa tutkija Kristiina Tammisalo Väestöliitosta esittelee tutkimuskatsauksen, joka kokosi kaikki englanniksi ilmestyneet, vertaisarvioidut tutkimukset digitaalisten medioiden vaikutuksista perheisiin ja parisuhteisiin kymmenen vuoden ajalta.
1. Mitä tutkimuskatsauksessa tutkitaan ja miksi?
Mobiiliteknologia on muuttanut tapaamme kommunikoida ja viettää aikaa läheistemme kanssa. Selvitimme ovatko perhesuhteet hyötyneet vai kärsineet digitaalisista medioista kokoamalla asiaakoskevat tutkimukset 10 vuoden ajalta. Olimme kiinnostuneita suhteiden tasolla tapahtuvista muutoksista esimerkiksi yhdessä vietetyssä ajassa, tyytyväisyydessä suhteeseen, konfliktien määrässä ja läheisyydessä. Digitaalisilla medioilla tarkoitimme sekä sisältöjä (kuten sosiaalista mediaa, pelejä ja internetiä) että laitteita (tietokoneita, älypuhelimia, pelikonsoleita jne.). Perhesuhteilla taas tarkoitimme sisarussuhteita, vanhempi-lapsisuhteita ja parisuhteita (myös lapsettomia). Alun perin mukana olivat myös isovanhemmat, mutta seniorien perhesuhteista ei löytynyt yhtäkään kriteerit täyttävää tutkimusta katsaukseen.
2. Nosta esiin kolme kiinnostavaa tutkimustulosta
2. Viimeaikoina on ihan perustellusti korostettu, ettei mediankäyttöä voida tarkastella yhtenä toimintana katsomatta tarkemmin käytön sisältöä. Samalla ruutuajasta on tullut välillä jopa vältelty termi. Tutkimuksemme yksi tärkeä sanoma on kuitenkin se, että ruutuajan tarkastelu on edelleen tarpeellista silloin, kun katsotaan vaikutuksia ympäröiviin ihmissuhteisiin. Hyvinvoivan suhteen — on se sitten perhe- tai ystävyyssuhde — perusta on yhdessä vietetty aika ja vuorovaikutus. Henkilökohtainen median käyttö, vaikka se olisi kehittävää ja laadukasta sisällöltään, voi heikentää pitkällä tähtäimellä investointia läheissuhteisiin, jos se vie niiltä jatkuvasti aikaa ja huomiota. Toisin sanoen mediankäytöllä voi olla yhtäaikaa myönteinen vaikutus yksilön henkilökohtaisiin pyrkimyksiin nähden, mutta samalla kielteinen vaikutus tämän suhteisiin.
3. Mitä ajattelet perheiden median käytöstä tulevaisuudessa?
On nähtävissä, että teknologiateollisuus on reagoinut siihen, että yhteiskäytössä on kasvupotentiaalia. Ainakin yhteistä pelaamista tukevia pelejä on tullut markkinoille paljon lisää. Lisäksi erilaiset viestipalvelut ovat kehittyneet tukemaan paremmin perheiden monipuolisia viestintätarpeita. Tästä näkökulmasta näyttää siltä, että median käyttö perhesuhteita vahvistavilla tavoilla on voinut lisääntyä. Samalla kuitenkin monessa perheessä mediankäytöstä nousee yhä helpommin konflikteja, koska teknologia on kehittynyt koukuttavammaksi. Viime vuosina on nähty useita innovaatioita, jotka pitävät käyttäjiään pidempään laitteiden ja sovellusten äärellä pidentäen ruutuaikaa. Esimerkiksi videoiden automaattinen toisto (autoplay) pitää käyttäjiä pidempään palveluissa kuin, jos video pitää erikseen käynnistää, kuten ennen. Toisena esimerkkinä niin sanotut streakit motivoivat käyttäjää palaamaan palveluun säännöllisesti tekemällä palvelun käytöstä pelimäisen. Viimeisenä mainittakoon vielä itseään optimoivat sisältösyötteet, jotka oppivat käyttäjäkohtaisesti, millainen sisältövirta koukuttaa parhaiten kutakin käyttäjää.