Muiden mediasta meidän mediaksi
Mediamentorit nuorten maahanmuuttajien kotoutumista ja osallisuutta vahvistamassa
2019–2022
Mediamentorit nuorten maahanmuuttajien kotoutumista ja osallisuutta vahvistamassa
2019–2022
Muiden mediasta meidän mediaksi -hanke on vuodesta 2019 huhtikuuhun 2022 jatkunut Mediakasvatusseuran ja Pakolaisnuorten tuen yhteinen kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen hanke. Hankkeessa on lisätty maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisten nuorten osallisuutta ja luottamusta yhteiskuntaan vahvistamalla heidän mediataitojaan ja tuomalla esiin nuorten omaa ääntä medioissa.
Hankkeessa on toteutettu mediataitoihin keskittyvä työpajakokonaisuus maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisille nuorille. Osana hanketta on koottu maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisista media-alan ammattilaisista koostuva mentoriverkosto, jonka jäseniä kutsutaan puhujiksi ja kouluttajiksi työpajoihin.
Lisäksi hankkeen aikana on tuotettu nuorten kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja mediakasvatuksen toimijoille materiaalia ja koulutuksia. Nuorten työpajoista kerättyjen kokemusten avulla on luotu työskentelymalli mediatyöpajojen järjestämiseen ja käytännön menetelmiä sisältävä opas kulttuurisensitiviiviseen mediakasvatukseen. Opasta on jalkautettu nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten pariin tilauskampanjoilla sekä verkossa ja kasvokkain järjestetyissä koulutuksissa.
Muiden mediasta meidän mediaksi -hankkeessa tuotettuun kulttuurisensitiivisen mediakasvatukseen materiaalikokonaisuuteen kuuluu:
Syyskuussa 2021 hankkeessa julkaistiin sen nimeä kantava nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille ja kaikille mediakasvatuksesta ja kulttuurisensitiivisyydestä kiinnostuneille suunnattu Muiden mediasta meidän mediaksi – kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen opas. Oppaan sisällöistä järjestettiin kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen koulutuksi syksyllä 2021 ja keväällä 2022.
Syksyn 2021 aikana järjestetyistä kerätyssä palautteessa keskiarvosana kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen opasta koskevien tapahtumien hyödyllisyydestä oli 4,1/5. Kokemus uuden oppimisesta kulttuurisensitiivisestä mediakasvatuksesta vaihteli enemmän; vastausten keskiarvo oli 3,5/5. Vastaajista 83 % arvioi, että voi hyödyntää oppimaansa työssään; 17 % arvioi, että voi ehkä hyödyntää oppimaansa työssään.
Keväällä 2022 palautteen antajista 80% (19/25) vastasi oppineensa jotain uutta mediakasvatuksesta. Kulttuurisensitiivisyydestä 79% (15/19) vastasi oppineensa uutta. Kevään koulutuksien palautteen antajista 68% (27/40) uskoi voivansa ja 20% (8/40) uskoi ehkä voivansa hyödyntää opasta työssä.
Poimintoja koulutuksista saadusta palautteesta:
Hankkeessa järjestettiin vuosien 2019-2022 aikana mediatyöpajoja nuorille Helsingissä ja Tampereella. Työpajoissa tehtyjä ja julkaistuja mediasisältöjä löydät Nuorten mediatuotoksia -sivulta.
Vuonna 2021 nuorilta kerätyn palautteen perusteella nuoret saivat uutta tietoa suomalaisesta mediakentästä, erilaisista medioista ja heidän kriittinen lukutaitonsa vahvistui. Työpajoissa ja vierailulla nuoret tutustuivat media-alan ammattilaisista koostuviin maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisiin mediamentoreihin, jotka toimivat nuorille roolimalleina. Nuoret kertoivat saaneensa mediamentoreilta tietoa eri medioista sekä tukea omien mediatuotosten tekemiseen. Yhteensä toimintaan osallistui 45 eri nuorta; monet heistä useamman kerran. Eri kohtaamiskerroilla yhteensä 46 nuorelta kerätyn palautteen perusteella nuoret oppivat uutta mediasta sekä sen tulkinnasta ja tuottamisesta, mutta palaute opitusta oli ristiriitaista. 58 % vastaajista osasi nimetä oppimiaan asioita (valeuutisten tunnistaminen, podcastin tekeminen); loput 42 % vastaajista kertoi epämääräisemmin ”oppineensa jotain”.
Nostoja nuorten työpajapalautteesta:
Hanketta koordinoi Mediakasvatusseura ry ja se toteutetaan yhdessä Pakolaisnuorten tuki ry:n kanssa. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
Syksyn 2019 mediamentoreina toimivat Hassan Maikal, Warda Ahmed ja Yagmur Özberkan.
Keväällä 2020 mediamentoreina toimivat Pazilaiti Simayijiang, Miia Laine, Dilan Rauhala ja Hassan Maikal.
Syksyllä 2020 mediamentoreina toimivat Pazilaiti Simayijiang, Miia Laine, Hassan Maikal, Dilan Rauhala, Noor Assad, Jayson Rohde ja Gurmann Saini.
Keväällä 2021 mediamentoreina toimivat: Gurmann Saini, Sakarie Ahmed Nuur, Pazilaiti Simayijiang, Miia Laine ja Jayson Rohde.
Syksyllä 2021 julkaistiin kulttuurisensitiviisen mediakasvatuksen opas sekä järjestettiin sen teemoihin liittyviä koulutuksia. Julkaisutilaisuudessa vieraina olivat Sakarie Ahmed Nuur, Anu Leena Koskinen, Hasan Khademi, Susanna Ahonen ja Miia Laine.
Keväällä 2022 mediamentoreina ja media-alan asiantuntijoina hankkeen tuottamissa materiaaleissa ja koulutuksissa vieraina olivat Daria Tarkhova, Susanna Ahonen, Sakarie Ahmed Nuur ja Zahra Karimy.