Euroopan unionin sosiaalirahaston, Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020 -toimenpidekokonaisuuden ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logot.

Tältä sivulta löytyy tukimateriaalia nuorisotyöllisen chatfiktion tekoa varten.

Tietopaketti liittyy Mediakasvatusseuran Digivoimaa-työkalupaketin toiminnalliseen ryhmätehtävään Someviestin suunnittelu: chatfiktio.

Tarkemmat chatfiktion suunnittelun ohjeet löytyvät työkalupaketista, jonka voit ladata omaan käyttöösi sivulta: mediakasvatus.fi/digivoimaa/tyokalupaketti.

Loading....

Chatfiktio

Chatfiktio on videomuodossa julkaistu tarinankerronnan tapa, jossa tarina on tehty puhelimen pikaviestipalvelun, kuten WhatsAppin keskustelun muotoon. Tarina etenee puhelimen ruudulla kahden tai useamman henkilön välisenä viestittelynä. Katselija seuraa dialogin etenemistä viesti viestiltä päähenkilön ruudulta katsellen. Hän pääsee ikään kuin katselemaan toisen puhelimen ruutua ja elämään viestikeskustelua päähenkilön näkökulmasta, vaikkei voikaan keskusteluun itse osallistua.

Keskustelussa voidaan todellisen viestikeskustelun tavoin lähettää muutakin kuin tekstiä: esimerkiksi kuvia, videoita ja ääniviestejä. Chatfiktiota käytetään viihteen lisäksi markkinoinnissa ja viestinnässä.

Esimerkkejä

Suomen ensimmäinen chatfiktio oli Demi-lehden alkuvuonna 2018 somessa julkaisema Pientä säätöä. Seitsemän muutaman minuutin mittaista jaksoa kertoivat kolmen lukiolaistytön elämästä. Ohessa sarjan ensimmäinen jakso Odottamaton kutsu:

Vantaan nuorisopalvelut innostavat nuoria yrittäjyyteen Tartu hetkeen -chatfiktiossa, jossa esiintyy vantaalaisia nuoria ja jossa hyödynnetään myös videokuvaa. Sarjan ensimmäinen jakso Mikä juttu tää nyt on? löytyy alta:

Joensuun kaupungin nuorisopalveluiden yhteisöohjaaja teki seuraavanlaisen chatfiktion syksyllä 2020 osana Mediakasvatusseuran Digivoimaa-koulutusta:

Chatfiktion suunnittelu

Chatfiktion suunnittelu kannattaa aloitta pohtimalla vastauksia seuraaviin kysymyksiin. Niiden pohjalta on helpompi laatia käsikirjoitus, jossa näkyy vuorosanat eli viestiketju:

  • Aihe: Mistä ajankohtaisesta asiasta voisitte viestiä nuorille chatfiktion keinoin? Toiminnastanne? Uudesta palvelusta? Jostakin ajankohtaisesta digihyvinvointiin liittyvästä teemasta, josta haluatte esimerkiksi lisätä tietoisuutta?
  • Kohdeyleisö: Kenelle viestitte? Keitä chatfiktionne tavoittaa?
  • Tavoite: Mitä haluatte saada chatfiktiolla aikaiseksi? Lisääkö se esimerkiksi tietoisuutta jostakin digihyvinvointiin liittyvästä asiasta? Tietävätkö nuoret sen nähtyään uudesta toiminnastanne?
  • Ydinsanoma: Mitä haluatte chatfiktiollanne viestiä? Mihin yhteen virkkeeseen tiivistäisitte sen sisällön? Mikä on ”mainoslauseenne”?
  • Roolihenkilöt: Ketkä chatfiktiossa viestittelevät? Keiden kahden roolihenkilön viestinvaihtoa katsellaan? Esiintyykö siinä nuoria, työntekijöitä vai molempia?

Huomioitavia asioita

Chatfiktion käsikirjoitusta tehdessä on hyvä pitää mielessä muutamia asioita:

  • Yksittäisten viestien pituus: Chatfiktion tapahtumat ovat uusien viestien ilmestymistä. Jos viestit ovat kovin pitkiä, joutuu katselija odottamaan niiden ilmestymistä pitkään. Kiinnostus videon katselua kohtaan voi lopahtaa, jos tapahtumat etenevät liian hitaasti. Pyrkikää siis lyhyisiin viesteihin ja pilko pidempää asiaa tarvittaessa useampaan lyhyeen viestiin.
  • Miten nuoret viestittelevät? Miettikää, millä tavoin ja minkälaisia viestejä nuoret lähettävät. Todennäköisesti ainakin yksittäisiä lyhyempiä viestejä. Minkälaista kieltä nuoret käyttävät? Miten nuoret käyttävät emojeita? Voisitko kysyä nuorilta neuvoa tai pyytää heidät mukaan käsikirjoituksen tekemiseen? Älkää kuitenkaan turhaan jumiutuko siihen, jos nuorten viestittelyn tavat tuntuvat mahdottomalta tavoittaa 🙂
  • Viestien sisällöt: Miettikää sisällöt niin, ettette paljasta henkilötietoja tai muita esimerkiksi organisaation toimintaan liittyviä salassapidettäviä tietoja.
  • Käsikirjoituksen selkeys: Mahdollisimman selkeä käsikirjoitus helpottaa huomattavasti viestittelyä nauhoitettaessa. Kannattaa tehdä kirjallinen/kuvallinen käsikirjoitus, josta on helposti nähtävissä, kumpi lähettää minkäkinlaisen viestin ja missä järjestyksessä viestit lähetetään.

Chatfiktion kuvaaminen

Tarvitset kuvaamista varten kaksi puhelinta tai tablettia, joiden välillä suunnitteltu viestikeskustelu käydään reaaliaikaisesti. Molemmissa tulee olla asennettuna hyödynnettävä viestiohjelma kuten WhatsApp tai Facebook Messenger.

Kuvaaminen tapahtuu tallentamalla toisen laitteen näytön tapahtumat. Sen ruudun tapahtumat tallennetaan, joka on tarinan “päähenkilö” eli jonka puhelimen käyttöä ja viestien kirjoittamista seurataan.

Tallentaminen riippuu käyttöjärjestelmästä:

  • iPhonesta ja iPadeista löytyy Näytöntallennus-toiminto, jonka käyttöön ottoon ja käyttöön löytyy ohjeet Applen sivuilta.
  • Android-laitteisiin pitää asentaa erillinen sovellus. Esimerkiksi Kotimikron sivuilta löytyy tähän ohejita.
  • Tarjolla on myös laitteeseen asennettavia sovelluksia, joissa chatfiktion voi tehdä: esimerkiksi TextingStory on saatavilla sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmiin.

Chatfiktiota voi olla tylsä katsoa, jos viestit ilmestyvät kovin hitaasti. Usein videoita nopeutetaankin. Tätä varten tarvitaan todennäköisesti erillinen ohjelma tai sovellus. Vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Wondersharen sivuilta. Kannattaa tutustua hieman etukäteen valittuun sovellukseen ja sen tietosuojakäytäntöihin ennnen sen lataamista ja käyttämistä.

Huomioitavia asioita

Ruudun tallennus tallentaa kaiken ruudulla näkyvän. Puhelin, jonka ruutua tallennetaan, kannattaa siis valmistella ennen kuvaamista:

  • Viestittelijän nimi: Toisen viestittelijän puhelinnumero kannattaa tallentaa puhelimeen halutulla roolihenkilön nimellä. Jos numero on tallennettu esimerkiksi työkaverin etunimellä ja sukunimellä, näkyy tämä nimi tallenteessa. Jos numeroa ei ole tallennettu puhelimeen millään nimellä, näyttää WhatsApp puhelinnumeron.
  • Viestihistoria: Jos olette jo aiemmin viestitelleet, näkyy viestihistorian viimeisimmät viestit ruudulla ja tallenteessa. Viestihistoria kannattaa siis poistaa. Vaihtoehtoisesti voitte lähettää toisillenne muutaman viestin, jotka siirtävät aiemmat keskustelunne ylemmäs ja pois näkyviltä.
  • Kuvakirjasto: Jos viestittelyssä lähetetään kamerassa olevia kuvia, on hyvä muistaa, että kuvakirjaston uusimmat kuvat näkyvät tallenteella. Jos kirjastossa on kuvia, joita ei haluta näkyvän tallenteessa, kannattaa ottaa muutamia “valekuvia”, jotka siirtävät muut kuvat pois näkyviltä.

Tallennusta kannattaa testata ennen varsinaista kuvaamista ja huomioida seuraavat asiat:

  • Toimiiko tallennus ylipäänsä?
  • Mihin tallenne tallentuu puhelimellasi?
  • Nauhoittaako tallennus myös puheääntä? Jos näin on, kuuluu tallenteella viestittelyn aikaiset keskustelunne ja puhelimen köytän äänet. Äänen tallentamisen saa pois päältä – selvittäkää, mistä sovelluksen asetuksista se tapahtuu.

Huom! Muistakaa myös, että jos julkaisette chatfiktion, on sen yhteydessä hyvä jollakin tavalla ilmaista, että kyse on fiktiivisestä viestittelystä ja/tai mainoksesta.

Ettehän myöskään koskaan tallenna salaa viestittelyjä kenenkään kanssa.

Sitten vain ideoimaan ja kuvaamaan omaa chatfiktiotanne!

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi