Millaisia median käyttöön liittyviä periaatteita ja sääntöjä perheissä on? Entä millaista yhteistä tekemistä heillä on median parissa? Vanhemmat jakavat parhaat vinkit ja oivallukset perheen median käyttöön liittyen.
”Kannattaa keskustella paljon lasten kanssa median käytöstä ja sisällöistä. Ja olla kiinnostunut siitä, missä lapset missä lapset surffailevat ja mitä mediassa touhuavat.”
”Ikärajoja kannattaa noudattaa myös lapsen luonnetta ja herkkyyttä seuraten. Välillä omaa 6-vuotiasta pelottaa jopa osa Pikku Kakkosen ohjelmista.”
”Ohjelmien katsominen lapsen kanssa on yllättävän avartavaa myös vanhemmalle – monesti päästään keskustelemaan aivan uudenlaisista aiheista tai näkökulmista.”
Joissain tilanteissa median käyttöä voi olla tarpeellista rajoittaa
”Älylaitteet eivät olet lasten kanssa samassa huoneessa öisin.”
”Kun syödään yhdessä ei käytetä puhelimia. Ensin päätti äiti, mutta nyt pitävät huolta jo lapsetkin.”
”Ruutuajan rajoittaminen on antanut tilaa mielikuvitukselle. Silti ymmärrämme, että oleellisempaa on se, mitä sillä puhelimella tehdään kuin siihen käytetyn ajan kyttääminen.”
Median parissa viihdytään, opitaan uutta ja vietetään yhteistä laatuaikaa
”Lapset oppivat kieliä nopeasti katselemalla englanninkielisiä ohjelmia.”
”Liikuntaharrastukset ovat tärkeitä ja niihinkin löytyy paljon hyviä vinkkejä netistä. Myös tiedon etsiminen on tärkeä taito, lapsetkin osaavat jo sujuvasti hakea tietoa itse.”
”Kuusivuotias haluaa toisinaan metromatkoilla pelata puhelimellani. Asetin ehdoksi, että pelaamme yhdessä. Toimii hyvin, tietysti!”
”Mielestäni yhdessä median parissa oleminen, tekeminen ja toimiminen on mukavaa ja luo parhaimmillaan mukavia yhteisiä kokemuksia. Siitä saa myös nauttia ilman jatkuvaa huonoa omatuntoa asiasta.”
”Pidetään lasten kohdalla rajoista kiinni ja noudatetaan niitä myös itse.”
”Kuunnellaan myös lapsia ja omaksutaan uusia tapoja tehdä asioita.”
Aineisto on kerätty kyselyllä syksyllä 2019 yhteistyössä Väestöliiton kanssa.