Kommunikoinnista on tullut digitalisaation myötä uskomattoman nopeaa ja helppoa. Se ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, mikä näkyy viestinnän määrän huimana lisääntymisenä. Tällä voi olla hyvinvoinnille sekä myönteisiä että kielteisiä seurauksia.
Perheiden yhteiset ryhmät pikaviestipalveluissa ovat lisänneet perheiden sisäistä kommunikointia. Viestien nopea ja helppo lähettäminen madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä ja jakaa pienempiäkin arjen tapahtumia läheisten kanssa. Näin kaukanakin asuvien perheenjäsenten ja ystävien on mahdollista olla mukana toistensa arjessa.
Keneen sinä pidät yhteyttä teknologian avulla? Koetko sen rikkautena vai velvollisuutena?
Aikaisemman tutkimuksen valossa vaivattomasta yhteydenpidosta hyötyvät eniten he, jotka vahvistavat teknologian avulla jo ennestään tärkeitä ihmissuhteitaan.
Tästä hyvä esimerkki ovat ikäihmiset. He käyttävät teknologiaa pitkälti jo olemassa olevien tärkeiden ihmissuhteiden vaalimiseen. Digitaalisen kommunikoinnilla on löydetty positiivisia vaikutuksia myös sisarussuhteiden ylläpitämiseen.
Helpolla yhteydenpidolla on myös kääntöpuolensa. Tärkeiden ihmissuhteiden vaalimisen lisäksi heikkojen verkostojen ylläpitämiseen kuluu helposti paljon aikaa.
Kommunikoinnin helpottumisen epätoivotuista seurauksista kärsivät he, jotka käyttävät paljon aikaa heikkojen ihmissuhteiden ja verkostojen vaalimiseen. Tämä aika on pois tärkeiden sosiaalisten suhteiden ylläpitämisestä.
Kuulutko useisiin ryhmächatteihin tai muihin verkostoihin? Vaativatko ne sinulta jatkuvaa osallistumista ja reagointia? Toivoisitko, että sinulla olisi enemmän aikaa läheisillesi tai johonkin muuhun sinulle tärkeään asiaan?
Jos vastasit kaikkiin edellä oleviin kysymyksiin kyllä, voi olla syytä pohtia, mitkä ovat kaikista tärkeimpiä ihmissuhteita, joille on tärkeä antaa aikaa.