Mieti hetki, millaisia asioita tavalliseen arkipäivääsi kuuluu. Toivoisitko, että sinulla olisi enemmän aikaa johonkin mieluisaan tekemiseen tai jollekin tärkeälle ihmiselle?
Vietämme usein paljon aikaa digitaalisten laitteiden äärellä: teemme töitä, rentoudumme, harrastamme, hoidamme asioita sekä pidämme yhteyttä läheisiin. Älylaitteet ja sovellukset on myös usein suunniteltu niin, että käyttäjät viihtyisivät niiden parissa mahdollisimman pitkään. Pelien pienet palkinnot ja sosiaalisen median loputon feedi houkuttelevat palaamaan niiden pariin lähes automaattisesti. Koko ajan mukana kulkeva älypuhelin voikin olla melkoinen aikasyöppö.
Oletko ollut tilanteessa, jossa olet ottanut puhelimesi esille tarkistaaksesi jotain ja hetken päästä huomannut viettäneesi sen parissa paljon kauemmin aikaa kuin olit alunperin suunnitellut?
Parhaimmillaan digitaaliset laitteet auttavat pitämään yhteyttä tärkeisiin ihmisiin, tuovat merkityksellistä sisältöä elämään ja helpottavat arkea. Jotta niistä saadaan kaikki tämä hyöty irti, on älylaitteita osattava käyttää tarkoituksenmukaisesti ja huolehdittava siitä, että aikaa jää myös muille hyvinvoinnin kannalta tärkeille asioille, kuten nukkumiselle, liikunnalle ja läheisille ihmisille. Hallitsematon ja kuormittava informaatio- ja ärsyketulva voi olla haitallista myös aivojen terveydelle.
Miltä muiden ihmisten median käyttö sinusta tuntuu, kun olet heidän seurassa? Entä onko lähipiirisi huomautellut sinulle median käytöstäsi?
On hyvin yksilöllistä, miten loputtomat ärsykkeet ja informaatiotulva vaikuttavat hyvinvointiin. Toinen osaa hyödyntää digi- ja älylaitteiden tarjoamia mahdollisuuksia eikä koe minkäänlaista tarvetta säännöstellä median käyttöä. Joku puolestaan voi kokea hallitsemattoman informaatiotulvan ahdistavana ja tuntea jatkuvasti paineita olla tavoitettavissa. Pahimmillaan teknologian liiallinen tuppautuminen elämään voi johtaa ylikuormitukseen, jota kutsutaan teknostressiksi. Sen oireita ovat uupumus, väsymys ja turhautuminen.
Yhtä oikeaa reseptiä digin annosteluun ei ole. Siksi jokaisen on tärkeä tarkkailla omaa jaksamista ja elämäniloa.
Viisi vinkkiä digin annosteluun
1. Vaali monipuolista ja tasapainoista arkea
Ruudut vievät joskus helposti mennessään ja ajantaju katoaa. Medioiden ympäröimässä arjessa onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota monipuoliseen ja tasapainoiseen arkeen. Liikunta, riittävä uni ja kasvokkaiset vuorovaikutustilanteet ovat jokaisen hyvinvoinnin kulmakiviä, myös aivojen terveyden näkökulmasta. Näitä on tärkeää löytyä jokaisesta päivästä.
2. Ole esimerkkinä
Omalla toiminnalla antaa aina esimerkkiä myös muille, niin kotona kuin työpaikallakin. Esimerkiksi sillä, vastaatko ulkopuolelta tuleviin viesteihin kesken keskustelun voi näyttää minkälaista toimintaa toivoo myös muilta. Erityisen tärkeää hyvän esimerkin antaminen on silloin, kun ympärillä on lapsia, jotka vasta harjoittelevat median käytön tapoja. Muistathan myös, että jokainen lapsi ansaitsee päivittäin yhteistä aikaa, jolloin hänellä on vanhempansa jakamaton huomio.
3. Kokeile ruutuaikasovellusta
Aliarvioimme helposti ruutujen äärellä viettämäämme aikaa. Hyvä tapa hahmottaa omaa älylaitteille antamaansa aikaa, on kokeilla applikaatiota, joka mittaa ajankäyttöä puolestasi. Voit asettaa itsellesi aikarajoituksen tiettyyn sovellukseen tai vain seurata älypuhelimella viettämääsi aikaa.
4. Muokkaa ilmoitusasetuksia
Ilmoitusasetuksien muokkaaminen on yksi helppo tapa vähentää teknologian liiallista tuppautumista elämään. Jätä päälle vain tärkeimmät ilmoitukset, jotka vaativat sinulta toimintaa, kuten yksityisviestit.
5. Tee selväksi milloin olet tavoitettavissa
Jos esimerkiksi esimiehesi vaatii viesteihin reagointia välittömästi, ota asia puheeksi ja sopikaa yhdessä, milloin olet tavoitettavissa. Työntekijällä on oikeus vapaa-aikaan. Näin voit keskittyä rauhassa meneillään olevaan hetkeen ja ympärillä oleviin ihmisiin.