Poukkoilevatko ajatuksesi usein monien asioiden välillä? Onko sinun vaikea rauhoittua nukkumaan illalla?
Useat älylaitteet kannustavat tekemään montaa asiaa yhtä aikaa. Hyppiminen sovelluksesta toiseen on helppoa ja ponnahdusikkunat keskeyttävät vähän väliä ilmoittaakseen saapuneesta viestistä tai uudesta päivityksestä.
Miten varmistat ettei sinua häiritä keskisttymistä vaativan tehtävän äärellä?
Monen asian hoitaminen yhtä aikaa on toki joskus todella hyödyllistä ja jopa välttämätöntä. Jatkuva multitaskaaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Se heikentää keskittymiskykyä ja lopputulosta. Oikeastaan multitaskaaminen ei ole edes mahdollista.
–Multitaskatessa ei itse asiassa tehdä asioita yhtä aikaa, vaan pompitaan usean asian välillä. Jokainen pomppu väsyttää aivoja ja vaatii energiaa orientoitua tehtävään uudelleen. Tämän takia multitaskaaminen on sekä väsyttävää että tehotonta, kertoo aivotutkija Mona Moisala.
Kuinka monta välilehteä sinulla on yleensä auki? Käytkö usein montaa keskustelua yhtä aikaa?
Monen asian samanaikainen tekeminen voi saada tuntemaan itsensä tehokkaaksi ja dynaamiseksi, mutta tarkkaavaisuuden jakaminen usean asian välillä samanaikaisesti on mahdotonta. Tämä näkyy usein myös lopputuloksessa. Tunne monen asian tekemisestä yhtä aikaa on täysin harhainen.
–Jokainen keskeytys maksaa meille työtehon laskemisena, aivojen kuormittumisena ja virheiden määrän kasvuna, muistutaa aivotutkija Minna Huotilainen.
Aivojen hyvinvoinnin, keskittymiskyvyn vaalimisen sekä tehokkaan ja tarkan työskentelyn varmistamisen takia kannattaa harjoitella keskittymistä yhteen asiaan.
Viisi askelta parempaan keskittymiseen
1. Poista häiriötekijät
Digi-ja älylaitteille on ominaista kilahdella ja kääntää tarkkaavaisuus puoleensa. Minimoi keskeytykset, kun vietät aikaa rakkaiden ihmisten kanssa tai kun olet keskittymistä vaativan tehtävän äärellä. Esimerkiksi työskennellessäsi tietokoneella, sulje kaikki tarpeettomat välilehdet ja kirjaudu ulos sähköpostista ja somekanavilta. Jätä myös puhelin pois näkyvistä. Tutkimuksien mukaan pelkkä näytön väärinpäin kääntäminen ei riitä, sillä aivot tiedostavat puhelimen läsnäolon, mikä voi häiritä keskittymistä.
2. Pysähdy kun huomaat ajatuksiesi poukkoilevan
Se, että tunnistaa omien aivojen ylikuormittumisen on jo askel eteenpäin. Tällaisessa tilanteessa kannattaa pysähtyä ja miettiä, mitä olikaan tekemässä. Ajatuksien harhailu voi olla myös merkki siitä, että tauko on paikallaan.
3. Priorisoi
Kun edessäsi on monta hoidettavaa asiaa ja huomaat alkavasi säheltää niiden välillä, mieti, mikä on kaikista tärkeintä hoitaa juuri nyt. Voit suunnitella listan, missä järjestyksessä teet asiat ja päättää, että seuraavaan tehtävään saa siirtyä vasta kun edellinen on hoidettu.
4. Pidä taukoja
Tauko tuulettaa aivoja ja pienikin liike laittaa verenkierron liikkeelle, jolloin ajatuskin kulkee paremmin. Nouse ylös, vaihda huonetta ja tee hetki jotain aivan muuta.
5. Vietä virikkeetöntä aikaa
Hiljaiset, virikkeettömät tauot ovat tärkeitä aivoille ja luovalle ajattelulle. Aivot nauttivat kun välillä poistat kaikki ärsykkeet ja annat niiden levätä.