Digitalisaatio on lisännyt valtavasti ihmisten välistä vuorovaikutusta. Se on myös tuonut paljon uusia tapoja keskustella ja kohdata ihmisiä. Samaan aikaan verkkovälitteinen vuorovaikutus on alttiimpaa väärinymmärryksille.
Digi- ja älylaitteet ovat tärkeitä viestinnän välineitä. Ryhmächatissa on kätevää koota mökkireissun kauppalista ja sopia kuka ulkoiluttaa koiran. Logistiikan lisäksi verkossa vaihdetaan kuulumisia, ikävöidään, tunnustetaan rakkautta ja toivotetaan hyvää yötä.
Verkko mahdollistaa myös uusien ystävyyssuhteiden muodostumisen lähipiirin ulkopuolella. Se voi tuoda kaukanakin asuvat ihmiset yhteisen kiinnostuksen kohteen äärelle tai olla sosiaalisia tilanteita jännittävälle ainutlaatuinen väylä tutustua uusiin ihmisiin.
Digitaaliset palvelut mahdollistavat myös anonyymin keskustelun. Tämä voi olla suuri helpotus jollekin, joka haluaa hakea apua arkaluontoiseen asiaan.
Valitsetko sinä joissain tilanteissa mieluummin viestin lähettämisen kuin soittamisen? Onko joistain asioista mielestäsi helpompi puhua tai hakea tietoa anonyymisti?
Vaikka videoyhteyksiä, ääniviestejä ja emojia hyödyntävät viestintäpalvelut ovat kehittyneet valtavasti tunteiden välittämisessä, on verkkovälitteinen vuorovaikutus silti alttiimpaa väärinymmärryksille.
Tätä kuvaa hyvin se, miten ystävälle tai puolisolle chattailu on usein helppoa eikä sanavalintoja tarvitse sen kummemmin miettiä. Vieraalle ihmiselle kirjoittaessa puolestaan sopivaa sanamuotoa voi joutua pohtimaan tarkkaan varmistaakseen, että viesti ymmärretään oikein. Tällainen pohdinta on merkki siitä, että tiedostaa verkkovälitteisen vuorovaikutuksen rajallisuuden ja suuremman alttiuden väärinymmärryksille.
Ilmeiden ja eleiden puuttuminen heikentävät empatiaa toisia kohtaan. Silloin toisen asemaan asettuminen ja ymmärtäminen on vaikeampaa. Tämä näkyy esimerkiksi keskustelupalstojen kärjistymisenä. On usein helpompi sanoa loukkaavia asioita, kun toisen välitöntä reaktiota ei nähdä. Tästä syystä myös kiusaaminen voi olla verkkoympäristössä helpompaa.
Kolme vinkkiä parempaan verkkovuorovaikutukseen
TEE TULKINTOJA MALTILLISESTI
Kun kohtaat verkossa tunteita kuohuttavia sisältöjä tai kommentteja, pysähdy ja laske viiteen ennen kuin aloitat kärkkään vasta-argumentoinnin tai menetät malttisi. Mieti, oletko voinut ymmärtää viestin väärin. Kannattaa varmistua siitä, mitä toinen ihminen ajaa takaa. Yleensä ihmisten toiminnan taustalla on joku logiikka.
SOVI LOGISTISISTA ASIOISTA ENSISIJAISESTI KASVOTUSTEN
Kokeilkaa kasvokkaisia perhekokouksia, joissa käytte läpi tulevan viikon menot. On eri asia ilmoittaa tulevasta työmatkasta lyhyellä viestillä, kuin ottaa asia puheeksi kasvotusten. Kasvotusten tieto tavoittaa varmemmin kaikki sekä vältytte sekaannuksilta ja pitkiltä monipolvisilta pikaviestikeskusteluilta pitkin viikkoa.
ÄLÄ KORVAA KASVOKKAISTA VUOROVAIKUTUSTA
On mahtavaa, miten digitalisaatio voi parhaimmillaan rikastuttaa ja vahvistaa ihmissuhteita. Älä kuitenkaan korvaa kaikkea kasvokkaista vuorovaikutusta ruuduilla. Vaikka kuulumiset on helppo vaihtaa kotisohvalta muutaman viestillä, päätä lähteä tapaamaan ystäviäsi. Verkkovälitteinen vuorovaikutus ei vedä vertoja yhdessä ololle ilman ruutuja. Aivomme rakastavat kasvokkaisia vuorovaikutustilanteita.