Viestintäteknologian kehityksen myötä kommunikoinnin tavat ovat muuttuneet ja lisääntyneet valtavasti. Kaikkialle mukana kulkevalla älypuhelimella ja sen pikaviestipalveluilla viesti kulkee niin tekstin, puheen kuin videon voimin missä ja milloin tahansa.
Yksi jakaa päivän tapahtumia reaaliajassa ystävilleen ja toiselle videopuhelut kaukana asuvien lastenlasten kanssa ovat viikon kohokohta. Kolmas löysi Tinderistä nykyisen puolisonsa! Parhaimmillaan teknologia vahvistaa, rikastuttaa ja mahdollistaa uusia sosiaalisia suhteita. Ihmisillä on paljon erilaisia tapoja pitää yhteyttä itselle tärkeisiin ihmisiin eikä kenenkään tapa ole toista parempi.
Mitkä ovat sinulle tärkeitä somehetkiä, joista et suostuisi luopumaan?
Yhteydenpidon rajattomat mahdollisuudet voivat myös häiritä sosiaalisia suhteita. Esimerkiksi jatkuva tavoitettavissa oleminen useilla eri kanavilla, edellyttää viestien tarkistamista vähän väliä. Tämä voi häiritä läheisten ihmisten huomioimista.
Mukana kulkeva älypuhelin mahdollistaa yhteydenpidon reaaliajassa tai silloin, kun se itselle sopii. Siksi on tavallista olla tilanteessa, jossa samaan aikaan keskustelua käydään yhden kanssa livenä ja toisen kanssa ruudulla.
Onko sinulla jotain omia periaatteita liittyen median käyttöön ollessasi ystävien tai perheen kanssa?
Viestintäkulttuuri on muuttunut niin nopeasti, ettei vielä ole olemassa sosiaalisia normeja ohjaamaan sitä, minkälainen tapa toimia on sopivaa.
Voi olla selvää, että puhelin laitetaan äänettömälle elokuviin mentäessä, mutta entä ravintolassa tai perheen yhteisenä koti-iltana? Entä ovatko puhelimen värinä, valo tai ilmoitusäänet hyväksyttäviä näissä tilanteissa? Ihmiset kokevat eri asiat häiritsevinä ja käyttävät mediaa erilailla eri tilanteissa. Joskus tämä voi johtaa ristiriitoihin. Joku ärsyyntyy toisen puhelimen selailusta bussimatkalla, kun toinen ei näe siinä mitään ongelmaa.
Tuleeko arjessa vastaan ristiriitatilanteita, joissa tietyt toimintatavat ovat toisille ok ja toisille eivät?
Koska sosiaalisia normeja liittyen esimerkiksi älylaitteiden käyttöön vuorovaikutustilanteissa ei vielä ole, on toimintatavoista tärkeää keskustella avoimesti.
Puhu läheistesi kanssa siitä, millaiset toimintatavat tuntuvat mukavilta ja mitkä ärsyttävät tai loukkaavat. Näin voi välttää väärinymmärryksiä. Joku voi kokea tulevansa jatkuvasti laiminlyödyksi älypuhelimen varastaessa toisen huomion. Kun tällaisista tilanteista puhuu avoimesti, osaa kohdella muita sekä tulee itse kohdelluksi paremmin.
Avoin keskustelu ja yhteisten pelisääntöjen sopiminen sujuvoittavat myös arkea, kunhan kaikki tulevat sääntöjä sovittaessa kuulluiksi.
Keskustelkaa kotona
- Millaisia median käytön tapoja kullakin perheenjäsenellä on? Miten ne eroavat toisistaan?
- Millainen median käyttö tai mitkä mediasisällöt tuovat perheenjäsenet yhteen ja lisäävät yhdessäoloa ?
- Onko joillain joitain median käyttöön liittyviä tapoja, jotka ärsyttävät tai loukkaavat? Onko esimerkiksi joitain tilanteita, joissa älylaitteet häiritsevät keskustelua?
- Osaako joku perheessänne käyttää mediaa tavalla, jota muut ihailevat tai haluaisivat oppia?
- Minkälaisia toiveita kullakin perheenjäsenellä on omaan ja muiden median käyttöön liittyen?
- Millaisia yhteisiä sääntöjä tai toimintatapoja voisitte sopia, jotta kaikkien toiveet tulisivat jollain lailla huomioiduiksi?
Keskustelkaa töissä
- Missä tilanteissa median käyttöä ja hyödyntämistä tulisi ehdottomasti suosia tai jopa lisätä?
- Millainen median käyttö tai mitkä mediasisällöt luovat ja lisäävät yhteisöllisyyttä ja viihtymistä työpaikalla?
- Onko jotain median käyttöön liittyviä toimintatapoja, jotka häiritsevät vuorovaikutusta tai työskentelyä?
- Entä onko joitain tilanteita, joissa älylaitteet ärsyttävät tai jopa loukkaavat?
- Milloin työasioista on sopivaa viestiä?
- Minkälaisia toiveita kullakin on omaan ja työkavereiden median käyttöön liittyen?
- Millaisia yhteisiä sääntöjä tai toimintatapoja voisitte sopia, jotta kaikkien toiveet tulisivat jollain lailla huomioiduiksi?