Tältä sivulta löydät Mediakasvatusseuran lähettämät uutiskirjeet.

Uutiskirjeiden aikataulu / syksy 2014

Mediakasvatus.fi -uutiskirje: 14.10., 18.11., 9.12.

Mediekunskap.fi -nyhetsbrev: 15.10., 19.11., 10.12.

Mediahyrrä -uutiskirje varhaiskasvattajille: 23.9., 10.11.
Haluatko oman uutisesi mukaan uutiskirjeisiin? Lähetä otsikolla varustettu, noin yhden kappaleen mittainen teksti sekä yhteystietosi osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi viimeistään kahta työpäivää ennen uutiskirjeen julkaisuajankohtaa. Pidätämme oikeuden tiivistää ja muokata tekstejä.

19.9.2014

Syyskuun 2014 Mediakasvatus.fi -uutiskirje

Syyskuun uutiskirjeessä mm.:

 • Ilmoittaudu mukaan Mediakasvatus.nyt -seminaariin, tapetilla pelit ja pelillistäminen!
 • Syksyn täydeltä mediakasvatuksen täydennyskoulutuksia ja seminaareja eri puolilla Suomea
 • Ehdota hyviä mediakasvatusprojekteja kansainvälisiin kilpailuihin

Mediakasvatusseura tiedottaa

Uusi Mediakasvatus.fi on täällä!

Mediakasvatusseuran ylläpitämästä, uudistuneesta Mediakasvatus.fi -verkkopalvelusta löydät ajankohtaisimmat uutiset ja tapahtumat sekä runsaasti materiaalia ja tietoa mediakasvatuksen alalta. Sivustolle voi tuttuun tapaan lähettää omia sisältöjä ja tiedotusasioita. Uutena toimintona sivustolla on mm. Hankepankki, johon kerätään tietoa ympäri Suomea tapahtuvasta hanketoiminnasta mediakasvatuksen saralla. Mediakasvatusseuralle on perustettu myös oma blogi, jossa seuran työntekijät, hallituksen jäsenet sekä yhteistyökumppanit käsittelevät ja kommentoivat ajankohtaisia asioita. Lue koordinaattori Isabella Holmin kirjoittama, historian ensimmäinen Mediakasvatusseuran blogiteksti täältä ja opi lisää uudistuneesta Mediakasvatus.fi:n hyödyntämisestä!

Mediakasvatus.nyt Kuopiossa 11.11.2014 – Ilmoittautuminen käynnissä!

Mediakasvatusseura ry järjestää jo yhdeksännen kerran Mediakasvatus.nyt-seminaarin, jossa teemana tänä vuonna pelaaminen ja pelillistäminen. Kasvatus- ja opetusalan väelle, nuorisotyötä tekeville, kirjastoalan osaajille sekä kaikille lasten ja nuorten mediakulttuurista kiinnostuneille suunnattu Play it again, Savo! Pelit ja pelillistäminen työvälineiksi -seminaari järjestetään 11.11. Kuopion Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27).

Seminaarissa keskitytään pelikulttuuria hyödyntäviin käytännön työmenetelmiin, joita pedagogit sekä muut lasten ja nuorten kanssa työskentelevät voivat käyttää mediakasvatustyössään. Tapahtumassa esiintyvät mm. TaM Sonja Ängeslevä, joka pohtii esityksessään ”Mitä voi pelillistää, miksi kannattaa pelillistää ja mitä se hyödyttää?” sekä KM Mikko Meriläinen, joka työskentelee Ehyt ry:ssä Pelitaito-projektissa ja työstää väitöskirjaa pelikasvatuksesta. Lisäksi seminaarissa järjestetään toiminnallisia työpajoja, joita vetävät alueelliset ja kansalliset toimijat. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Elokuvateatteri Kuvakukon, ISAK ry:n, HUMAKin ja Kuopion kaupungin nuoriso- ja kulttuuripalveluiden kanssa. Ohjelma, lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet: www.mediakasvatus.fi/mediakasvatusnyt2014

Maksutonta Memo-täydennyskoulutusta opettajille ympäri Suomea

Memo – mediapolulta monilukutaitoa on täydennyskoulutushanke ala- ja yläkoulun opettajille. Hankkeen koulutuksissa tutustutaan mediakasvatuksen toiminnallisiin menetelmiin kädet savessa ja itse kokeilemalla. Tavoitteena on havainnollistaa mediakasvatusta ja arkista tieto- ja viestintätekniikan käyttöä kouluympäristössä. Samalla vahvistetaan opettajien valmiuksia hyödyntää olemassa olevia laitteita ja rohkeutta tarttua niihin mediakasvattajana. Memo-hankkeen mediakasvatuskoulutustoiminta yhdistää alueellisen, kouluja tukevan mediakasvatustyön tutuksi tekemisen toiminnallisen mediakasvatuksen käytänteisiin. Memo-täydennyskoulutuksia järjestetään syksyllä 2014 Lappeenrannassa ja Helsingissä ja keväällä 2015 Turussa, Tampereella ja Oulussa. Koulutuksia pyritään järjestämään myös muille paikkakunnille. Opetushallituksen rahoittaman hankkeen toteuttavat Saimaan mediakeskus, Valveen elokuvakoulu, Tampereen mediakoulu, Turun TOP-keskus ja Helsingin kaupungin Mediakeskus yhteistyössä Mediakasvatusseuran ja Aikakausmedian kanssa. Katso koulutussisällöt, -paikat ja aikataulut hankkeen sivuilta memo.ejuttu.fi.

Uutisia

Mediakasvatuskouluttajan etsinnässä auttaa Luennoitsija.fi

Uusien kiinnostavien asiantuntijoiden etsiminen vanhempainiltoihin ja työyhteisöiden koulutuspäiviin voi olla vaikeaa. Uusi Luennoitsija.fi palvelu kokoaa suomalaisia koulutusalan yrityksiä ja kuulijoiden kokemuksia kouluttajista yhteen paikkaan. Yrityksiä voi etsiä asiasanoilla, aihealueista tai vaikka paikkakunnan perusteella. Palveluun voi jättää palautetta tai kiitosta hyville kouluttajille. Tutustu täällä palvelun mediakasvatuskouluttajiin.

Kotimaisten elokuvien käyttöluvat nyt myös järjestöille ja harrastepiireille

Tuotos ry on käynnistänyt julkisen esittämisen JES-pilotin, jonka myötä järjestöillä ja harrastepiireillä on mahdollisuus näyttää kotimaisia elokuvia toiminnassaan. Aikaisemmin Tuotoksen myöntämä käyttölupa on koskenut vain oppilaitoksia. Uuden pilottihankeen myötä myös ei-kaupalliset tahot voivat hakea kertaesityslupia haluamilleen elokuville esimerkiksi koulutustilaisuuksiin, illanviettoihin ja muuhun harrastustoimintaan. Kertaesityslupa oikeuttaa esittämään yhden Tuotoksen teoslistalta löytyvän elokuvan yhden kerran ryhmälle. Luvan hinta vaihtelee 35 – 150 €:n välillä riippuen ryhmän koosta. Luvan piiriin kuuluu lähes 300 kotimaista, video- tai DVD-levityksessä olevaa elokuvaa. Teoslista päivittyy jatkuvasti uusilla teoksilla. Luvan saa täyttämällä hakemuksen ja toimittamalla sen Tuotokseen. Myös jatkuva vuosilupa on neuvoteltavissa, mikäli kertaesityslupa ei sovellu käyttöön. Lue lisää täältä.

Elokuvalisenssin valikoima laajentui

M & M Viihdepalvelu Oy on laajentanut Elokuvalisenssi-vuosiluvan piiriin kuuluvien elokuva- ja maahantuontiyhtiöiden määrää. Lastentarhoille, kouluille, nuorisotiloille ja kirjastoille tarjolla olevan vuosiluvan piiriin on 1.9.2014 alkaen liittynyt myös Paramount Pictures- sekä Universal-elokuvayhtiöt. Elokuvalisenssi-vuosiluvan alla olevien elokuvien määrä kasvoi laajennuksen myötä tuhansilla klassikko- ja uutuuselokuvilla. Lue lisää täältä.

Isi, lue -kampanja kannustaa yhteisiin lukuhetkiin

Sanomalehtien Liitto ja Suomen Kustannusyhdistys järjestävät kampanjan, joka korostaa lukevien isien merkitystä erityisesti poikien lukutaidolle. Isi, lue -kampanjassa korostetaan lukevan miehen mallin tärkeyttä. 8.9. vietetystä lukutaitopäivästä käynnistyneen kampanjan osana järjestetään kilpailu, jossa pyydetään isiä kertomaan, miksi he lukevat lapselleen. Parhaan tekstiviestin tai twiitin lähettänyt isi palkitaan 2 000 eurolla elektroniikkaa. Lue lisää täältä.

CICERO Learning etsii parhaita oppimisen tutkielmia

CICERO Learning -verkoston vuoden 2014 väitöskirja- ja pro gradu -kilpailuaika käynnissä 30.9.2014 asti. Kilpailussa etsitään laadukkaita, monitieteisiä oppimisen tutkimukseen liittyviä tutkielmia. Paras pro gradu palkitaan 1000 euron palkkiolla, väitöskirjakilpailussa palkinto on 2000 euroa. Tutkielman tulee olla hyväksytty 1.6.2013 – 30.9.2014 välisenä aikana Suomessa yliopistolliseksi opinnäytteeksi. Hakemuksia otetaan vastaan vain tutkinnon myöntäneen tahon kautta. Lue lisää täältä.

Projektikoordinaattori haussa kirjastojen mediakasvatushankkeeseen

Mediataikuri – mediakasvatusta esikouluikäisille ja varhaiskasvattajille on Helsingin kaupunginkirjaston koordinoima mediakasvatuksellinen hanke. Hanke on saanut rahoitusta opetus- ja kultturiministeriöltä ja sen kohderyhmänä ovat 4-7-vuotiaat, erityisesti esikouluikäiset sekä heidän vanhempansa ja ikäryhmän kanssa työskentelevät varhaiskasvattajat. Mediataikuri-hankkeeseen haetaan projektikoordinaattoria ajalle 1.10.2014-31.12.2015. Projektikoordinaattorilta edellytetään tehtävään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, kokemusta erityisesti pienten lasten mediakasvatuksen sisällöistä ja menetelmistä, kirjastoalan tuntemusta sekä hyviä organisointi- ja vuorovaikutustaitoja ja kokemusta projektityöstä. Haku tehtävään loppuu 18.9.2004 klo 16:00.

Kelaamo hakee harjoittelijaa

Nuorten elokuvayhteisö KELAAMO tarjoaa 3-6 kuukauden harjoittelupaikan reippaalle, elokuvakulttuurista kiinnostuneelle opiskelijalle toimituksen tiloissa Helsingin Kruununhaassa syksyllä 2014. Harjoittelu soveltuu esimerkiksi viestinnän, kulttuurituotannon, elokuvan tai media-alan opiskelijalle. Tärkeimpiä harjoittelijan tehtäviä ovat yhteisön verkkosivuston kehitystyö, tapahtumatuotannoissa avustaminen, markkinointi ja artikkelien ja haastattelujen tuottaminen. Harjoittelun tarkka ajankohta, laajuus ja sisältö ovat sovittavissa opiskelijan omat toiveet ja osaaminen huomioiden. Lähetä lyhyt hakemus ja CV 1.10.2014 mennessä tuottaja Hanna Wahlmanille (hanna.wahlman(a)kelaamo.fi). Lisätietoja samasta sähköpostiosoitteesta tai puh. 045 12 58 045 ja täältä.

Oskari-kilpailu lasten ja nuorten omille elokuville

Valveen elokuvakoulu järjestää yhteistyössä Oulun kansainvälisen lastenelokuvien festivaalin kanssa jo 11. Oskari-kilpailun lasten ja nuorten omille elokuville. Elokuvat tulee lähettää viimeistään 10.10.2014 mennessä. Esikarsinnan läpäisseet elokuvat esitetään kilpasarjoissa Oulun alueen kouluilla sekä Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla viikolla 47. Parhaista parhaat palkitaan juhlavassa Oskari-gaalassa kulttuuritalo Valveella 21.11. Lue lisää täältä.

Helsingin yliopisto ja Rovio Learning tutkivat leikillistä oppimista

Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa on avattu Playful Learning Center (PLC). Sen tavoitteena on tutkia leikillisen ja pelillisen oppimisen ratkaisuja yhdessä opetusalan asiantuntijoiden ja suomalaisten yritysten kanssa sekä edesauttaa Suomen kehittymistä oppimisen johtavana kansakuntana. Playful Learning -keskuksen yhteyteen avataan lisäksi kansainvälinen oppimisen tutkimustila Rovio Fun Learning Research Lab, jossa tutkitaan Rovio Learningin hauskan oppimisen filosofiaan perustuvia oppimisratkaisuja ja Angry Birds Playground -varhaiskasvatushanketta. Lue lisää täältä.

Tulevia tapahtumia ja koulutuksia

Mediakasvatusfoorumi 2014 lähestyy

Ilmoittautuminen 9.10. Helsingissä järjestettävään Mediakasvatusfoorumiin on parhaillaan käynnissä! Tänä vuonna mediakasvatuksen kansalliseen edistämiseen keskittyvässä foorumissa keskustellaan erityisesti hankkeiden suunnittelusta, rahoituksesta ja arvioinnista. Maksuttomaan tapahtumaan voi ilmoittautua 24.9. mennessä osoitteessa www.kavi.fi/mediakasvatusfoorumi. Mediakasvatusfoorumin järjestää Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).

Pelitaito-projektin Good Game -loppuseminaari 6.11.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Pelitaito-projektin Good Game -loppuseminaari järjestetään torstaina 6.11.2014 klo 9-16 Ostrobotnian juhlakerroksessa Helsingissä (Museokatu 10). Ohjelmassa on luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja pelaamisesta ja paneelikeskustelu. Tapahtuma on suunnattu kaikille pelikulttuurista kiinnostuneille ammattilaisille, kasvattajille, tutkijoille, opiskelijoille sekä peli- ja rahapelialan toimijoille. Tule mukaan verkostoitumaan, keskustelemaan ja haastamaan muut mukaan pelisivistyksen levittämiseen. Seminaari on maksuton ja seminaarivieraille tarjotaan aamiainen, lounas sekä iltapäiväkahvi. Sitovat ilmoittautumiset 24.10. mennessä täällä. Paikkoja on rajallinen määrä ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Katso seminaarin ohjelma täältä. Lisätietoa: Teresa Tenkanen, teresa.tenkanen(at)ehyt.fi, 050 509 87 59.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön täydennyskoulutus (10 op)

Syksyllä 2014 käynnistyvä Nuorten tieto- ja neuvontatyön täydennyskoulutus on ammatillinen täydennyskoulutus, joka on suunnattu nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Koulutus antaa ajankohtaista tietoa nuorten tieto- ja neuvontatyöstä. Lähikontakteista, verkko-opinnoista ja itsenäisestä oppimisesta koostuvan koulutuksen toteuttavat yhteistyössä Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti. Koulutus alkaa lähikontaktijaksolla marraskuussa 2014. Ilmoittautumisaikaa päättyy 26.10. Lue lisää täältä.

Ison Pajan Seminaari Helsingissä

Valtakunnallinen, ajankohtaisia mediakasvatukseen liittyviä teemoja käsittelevä Ison Pajan seminaari järjestetään vuonna 10.-11. lokakuuta Helsingissä Ylen Isossa Pajassa. Seminaari antaa kasvatustyötä tekeville ammattilaisille uusia työvälineitä ja näkökulmia käytännön työhön. Tämän vuoden teemana on Lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR). Ilmoittautuminen 26.9. mennessä. Seminaarin ohjelma, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä.

TIEKEN Vaikuta & Vaikutu -juhlaseminaari

Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla 11.11.2014 järjestettävässä Vaikuta ja vaikutu -juhlaseminaarissa pohditaan osaamisen kehittämistä ja suuntaamista, oppimisen tehostamista sekä pelillistämistä oppilaitos- ja yritysmaailmassa. Juhlaseminaari on tarkoitettu oppilaitosjohdolle, opettajille, kouluttajille, henkilöston ja työyhteisöjen kehittäjille sekä kaikille osaamisen asiantuntijoille. Tapahtumassa esitellään ajankohtaisia näkökulmia digitalisoitumisen tuomiin muutoksiin oppimisen, opettamisen sekä työyhteisöihin liittyen. Seminaari on samalla TIEKEn tutkintojen 20-vuotisjuhla. Ilmoittautuminen päättyy 3.11. Lue lisää täältä.

Verke on Tour syksyllä Kouvolassa ja Helsingissä

Vuonna 2013 käynnistynyt Verke on Tour – Nuoret, netti ja nuorisotyö -koulutuskiertue jatkuu tänä syksynä kaksipäiväisillä koulutuksilla. Koulutukset järjestetään Helsingissä 29.-30.10. ja Kouvolassa 12.-13.11. Verke on Tour on sarja Verken järjestämiä alueellisia koulutuksia, joissa käsitellään internetin käyttöä nuorisotyössä. Koulutukset järjestetään yhteistyössä paikallisten aluehallintovirastojen kanssa. Koulutukset on suunnattu kaikille nuorten parissa toimiville kuntien, seurakuntien ja järjestöjen työntekijöille. Lue lisää täältä.

Valokuva, video ja animaatio -koulutusta opettajille

Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia järjestää opettajille täydennyskoulutuksen valokuvan, videon ja animaation opetuskäytöstä. Helsingissä ja Vantaalla järjestettävä kolmipäiväinen koulutus (21.10., 14.11. ja 1.12.) antaa virikkeitä ja valmiuksia valokuvan, videon ja animaation käyttöön eri aineiden ja ilmiöiden opetuksessa. Koulutuksessa kehitetään aktiviteetteja oppilaille ja laaditaan aineistoja omaan opetukseen. Tavoitteena on myös ideoida median hyödyntämistä ulkona oppimisessa. Ilmoittautuminen päättyy 7.10. Lue lisää täältä.

Opettajien valtakunnallinen tekijänoikeuspäivä Helsingissä

IPR University Center järjestää 25.11.2014 Hanken Svenska handelshögskolanilla Opettajien valtakunnallisen tekijänoikeuspäivän, jossa tartutaan ajankohtaisiin opetusteknologian ja tekijänoikeuden kysymyksiin. Asiantuntijoina kuullaan opetusalan uudistusten pioneerejä sekä immateriaalioikeuden asiantuntijoita. Seminaarissa käsitellään muun muassa opetuksen pilviväylähanketta, sähköisiä ylioppilaskirjoituksia, digitaalisten aineistojen käyttöä sekä verkko-opetusta. Seminaarin hinta on opettajilta 65 € ja opettajaksi opiskelevilta 25 €. Seminaaria voi seurata myös reaaliaikaisesti verkossa. Lue lisää täältä.

Mindtrek-festivaali Tampereella

Kansainvälinen Mindtrek-festivaali järjestetään 4.-6. marraskuuta Tampereella. Tänä vuonna Better Life-teemalla kulkevassa tapahtumassa hahmotellaan tietotekniikan, tieteen ja median yhteistä tulevaisuutta. Mindtrek-festivaalin tavoitteena on tuoda yhteen kansainvälisiä toimijoita ja herättää keskustelunavauksia luovien alojen yrittäjien kesken. Early bird -hinnat voimassa syyskuun loppuun. Lue lisää täältä.

Koodaus ja robotiikka tutuksi Innokas-verkoston kiertueella

Innokas-verkosto järjestää EU:n koodi- ja robottiviikkojen aikana ”Kiinnostaako koodaus- ja robotiikka?”- tapahtumakiertueen. Tapahtumia järjestetään syksyllä 2014 kahdeksalla paikkakunnalla ympäri Suomea. Kiertueella päästään kokeilemaan innostavia tapoja oppia ja opettaa koodausta ja robotiikkaa. Tapahtumissa tutustutaan koodaukseen ja robottien ohjelmointiin Innokas-verkoston opettajien ja oppilaiden ohjaamissa toiminnallisissa työpajoissa ja kuullaan käytännön esimerkkejä koodauksen ja robotiikan hyödyntämisestä 2000-luvun taitojen oppimisessa. Lue lisää täältä.

Erilaisen oppimisen hullut päivät

Erilaisen oppimisen hullut päivät järjestetään 7.10. Helsingissä (Vilhonkatu 4). Toiminnallisen erilaisen oppimisen päivän teemana on apuvälineiden ja pelien ihmeellinen maailma. Maksuttoman tapahtuman ohjelmassa luentoja, tietoiskuja, näytetunteja, lukitarinoita ja keskusteluja. Lue lisää täältä.

Uusia oppaita ja julkaisuja

Fobban sosiaalisen median selviytymisopas

Nettipoliisi Marko Forss on kirjoittanut kokemusten pohjalta jokamiehen ja -naisen someoppaan, joka on suunnattu kaikille kasvattajille sekä työssään tai vapaa-ajallaan sosiaalista mediaa käyttäville henkilöille. Kirjassaan Forss käy läpi ajankohtaisia some-ilmiöitä sekä -rikoksia tuoden esiin tosielämän esimerkkejä. Oppaan on kustantanut CrimeTime. Lue lisää täältä.

Verke julkaisi Nuorisotyö bloggaa -oppaan

Nuorisotyö bloggaa on opas blogien ja blogitoiminnan hyödyntämiseen nuorten parissa tehtävässä työssä. Opas lähestyy aihetta nuorisotyöllisestä näkökulmasta ja pohjautuu erilaisiin hyviin käytäntöihin, joita nuorisotyössä on blogien parissa tehty. Oppaan tavoitteena on antaa lukijalle eväitä ja näkökulmia blogitoiminnan järjestämiseen sekä kannustaa median ja internetin hyödyntämiseen oman kohderyhmän kanssa. Opas on tarkoitettu kaikille, joilla on kiinnostusta hyödyntää blogeja ja bloggaamista yhtenä menetelmänä nuorten kanssa tehtävässä työssä. Lue lisää täällä.

Nuori kuluttaja viihtyy verkossa

Vuoden 2014 Kansallinen Nuorisotutkimus paneutui 15-30-vuotiaiden kulutustottumuksiin. Tutkimuksen perusteella nuoret liikkuvat verkon kauppapaikoissa huomattavasti vanhempia ikäpolvia sujuvammin. Kierrätyskulttuuri on monille arkipäivää ja monet rajoittavat tietoisesti kulutustaan. Kuluttajina nuoret arvostavat edullisuutta, helppoutta, pitkää käyttöikää ja kanta-asiakasetuja. Nuorille verkko on ostospaikka, josta löytyy enemmän heitä kiinnostavia tuotteita. Lue lisää täältä.

Uusia materiaaleja

Uutta aikakauslehtimateriaalia varhaiskasvatukseen

Aikakausmedian tuottama Omppu-oravan ja Jätski-jäniksen lehtiretket -materiaali sisältää kymmenen teemoitettua mediakasvatustuokiota varhaiskasvatukseen. Jokainen tuokio sisältää lapsen ja aikuisen välistä keskustelua, konkreettisen aikakauslehtitehtävän sekä leikki-idean aiheen jatkokäsittelyä varten. Lehtiretket sopivat esimerkiksi päiväkotien pienryhmätoimintaan. Lue lisää täältä.

Sanomalehtitehtäviä ja aineistoa lukutaidon tukemiseen

Sanomalehtien Liitto ja Suomen Kustannusyhdistys ovat julkaisseet Vahvista vanhemmuuttasi ja kehitä lapsesi lukutaitoa -esitteen. Siinä nostetaan esiin, miten kotona lukeminen on yksi lasten lukumotivaatioon eniten vaikuttavista tekijöistä. Lukutaitopäivän 8.9. yhteydessä ilmestyivät myös uudet alakoululaisille suunnatut verkkolukupassit, joissa on sanomalehtiin liittyviä tehtäviä. Passeja voi hyödyntää sekä koulujen että toimitusten mediakasvatustyössä. Lue lisää täältä.

Kansainvälisiä kilpailuja

Evens Prize for Media Education jaossa neljättä kertaa

Evens Foundationin järjestämässä kilpailussa etsitään laadukkaita projekteja, joiden teemana ovat sosiaalisen median verkostot ja nuorten tukeminen niiden viisaaseen käyttöön. Palkinnon tavoitteena on tukea olemassaolevia aloitteita, joissa opetetaan ja tuetaan 9-16-vuotiaita lapsia ja nuoria käyttämään sosiaalista mediaa tietoisesti, rakentavasti ja eettisesti. Projektit voivat olla suunnattuja lapsille ja nuorille tai heidän opettajilleen tai vanhemmilleen. Palkinnon (40 000 €) jakaa kansainvälisten asiantuntijoiden raati sekä Evens Foundation. Tuliko mieleesi hyvä projekti, joka ansaitsi kansainvälistä tunnustusta? Ehdota palkinnonsaajaa 1.10.2014 mennessä! Lisätietoja ja osallistumisohjeet täällä (in English).

MEDEA Awards -kilpailussa palkitaan median opetuskäytön innovaatioita

Vuosittaisen MEDEA Awards -kilpailun tavoitteena on nostaa esille innovaatioita ja hyviä käytäntöjä median hyödyntämisestä opetuksessa. Palkinnolla halutaan tarjota tunnustusta ja näkyvyyttä mediasta ammentaville pedagogisille malleille. Tämän vuoden kilpailussa on neljä kategoriaa: The MEDEA Award for User-Generated Educational Media 2014, The MEDEA Award for Professionally Produced Educational Media 2014, The Special Prize for European Collaboration in the creation of Educational Media 2014 sekä The Special MEDEA Jury 2014 Prize. Palkinnonsaajia voi ehdottaa 30.9. asti. Lisätietoja ja osallistumisohjeet täällä (in English).

28.8.2014

Mediekunskap.fi nyhetsbrev: Augusti 2014

I detta nyhetsbrev bl.a.: 

 • Mediekunskap.fi förnyas i september!
 • Ett svenskspråkigt nätverk för mediekunskapsaktörer grundas 22.10!
 • Har ni mediekunskapsrelaterade evenemang eller projekt? Vi sprider ordet!

Sällskapet för mediefostran informerar

Mediekunskap.fi och mediakasvatus.fi förnyas!

Sällskapet för mediefostran ansvarar för portalerna mediekunskap.fi och mediakasvatus.fi och har arbetat hela året med att utveckla en ny hemsida. Förnyelsen för med sig bättre sökmotorer, en modernare design och en del nya inslag.

För att underlätta sökandet av material, händelser och nyheter har taggningen och kategoriseringen utvecklats. I materialdatabasen har materialet också kategoriserats enligt målgrupp. Ett helt nytt koncept på hemsidan är en projektkarta, där mediekunskapsrelaterade projekt presenteras på en karta för att ge en mer regionell överblick av verksamhet på både nationell och lokal nivå.

De nya sidorna lanseras i september och vi informerar närmare om detta via Facebook och Twitter.

Diskussionstillfälle om etiska principer för mediefostran 20.8

Sällskapet för Mediefostran organiserar ett diskussionstillfälle om etiska principer för mediefostran. Tillställningen går av stapeln i Vetenskapernas hus i Helsingfors onsdagen 20.8 kl. 12.30-14.30. Det finns ännu några platser kvar. Notera att anmälan bör ske senast 15.8. Läs mer här (på finska).

Träff för mediekunskapsaktörer med svenskspråkig verksamhet 22.10!

Har ditt arbete något med mediekunskap att göra? Vilka slags frågor (eller svar) har du om barn och smarttelefoner, sociala medier, ungas medievanor, mediekunskap för seniorer eller nyhetsmediernas kris?

Välkommen att delta i grundandet av ett svenskspråkigt mediekunskapsnätverk i Finland 22.10 kl.14-16 i Vetenskapens hus i Helsingfors. Läs mer om diskussionstillfället här och anmäl dig här.

Kontakta Sällskapets koordinator Isabella Holm för mer information på numret 050 501 7330 eller per e-post isabella.holm@mediakasvatus.fi.mber och vi informerar närmare om detta via Facebookoch Twitter.

Har ni mediekunskapsrelaterade evenemang eller projekt?

Organiserar din instans fortbildning, kurser eller andra evenemang som har med nutidens medievärld att göra? Det kan handla om en enkät om grundskolereformen, kurser för barn i kodning, sociala medier eller en workshop om För lärare, ungdomsarbetare, bibliotekspersonal eller varför inte för mediehus eller seksualrådgivare?

Mediakasvatus.nyt-seminariet i Kuopio 11.11

Det traditionella höstseminariet Mediakasvatus.nyt (Mediekunskap.nu), organiserat av Sällskapet för mediefostran, riktar i år blicken mot Norra Savolax och Kuopio! Seminariet går av stapeln 11.11 och har temat spelglädje och -fostran. Tillställningen är öppen för alla intresserade – pedagoger, ungdomsarbetare och andra professionella med ett intresse att utveckla sin förståelse av spel. Anmälningar tas emot från och med 8.9. Mer information om seminariet här.

Nyheter

Revideringen av ungdomslagen inleds

Ungdomslagen skall förnyas. Meningen är att beredningen görs öppet och i samarbete med aktörer inom ungdomsarbetet, -väsendet och -politiken samt unga. Arbetssättet med en öppen beredning av lagförslag och ett diskuterande arbetssätt, som instiftats vid tidigare förnyelser av ungdomslagen fortsätter. Läs merhär.

Kommande evenemang och skolningar

Förvandla din skola till en nyhetsredaktion

Tänk om klassrummet kunde förvandlas till en nyhetsdesk och du till journalist på jakt efter ett nytt scoop. Nu söker Yle Nyhetsskolan efter nya hugade elever som vill ta klivet in i nyhetsvärlden och pröva på jobbet som reporter. Är man intresserad av att vara med kan man kontakta projektets koordinator Mirjam Heir (mirjam.heir@yle.fi, 050 52 66 790). Läs mer här.

Nu till muséet!-temavecka för skolor i oktober

Avsikten med temaveckan Nu till museet! 7-10.10.2014 är att stärka samarbetet mellan museerna och skolorna samt att lyfta fram muséerna som inlärningsmiljö. I år koncentrerar temaveckan sig särskilt på mediefostran. Läs mer här.

Internationella evenemang: Kuala Lumpur, Bryssel och Prag

Under hösten 2014 organiseras tre stora konferenser på mediekunskapsfältet. I Kuala Lumpur, Malesien, ordnas World Summit on Media for Children, 8-10.9. I november ordnas två konferenser samtidigt, 20-21.11; Media and Learning i Bryssel, Belgien, och International Media Education Summit i Prag, Tjeckien.

Läs mer om evenemangen här (på finska).

12.8.2014

Elokuun uutiskirje 2014

Elokuun uutiskirjeessä mm.:

 •     Mediakasvatus.fi -verkkosivut uudistuvat!
 •     Vinkkejä mielenkiintoistista koulutuksista
 •     Seitsemän tapahtumaa ja kaksi uutta materiaalia kasvattajille ja kouluttajille

Mediakasvatusseura tiedottaa

Mediakasvatusseuran ylläpitämä mediakasvatus.fi -verkkosivusto uudistuu!

Uutta sivustoamme on kehitelty ja rakenneltu koko viime kevään ja tämän kesän ajan. Uudistuksen myötä verkkosivujemme ilme raikastuu ja mm. tiedon etsiminen ja löytäminen helpottuu.

Tiedon hakua helpottamaan on materiaaleihin, tapahtumiin ja uutisiin lisätty asiasanoja eli tagejä. Lisäksi materiaalien tiedoista on nähtävillä materiaalin kohderyhmä sekä kategoria, johon materiaali liittyy. Uutena ominaisuutena sivustollamme on Hankekartta, josta on nähtävissä sekä valtakunnallisia että paikkakuntakohtaisia hankkeita ja niihin liittyviä tapahtumia karttapohjalle sijoitettuna.

Uuden sivuston on tarkoitus avautua yleisölle alkusyksystä 2014. Infoamme uudistetun sivustomme avautumisesta Facebookin ja Twitterin välityksellä.

MEMO – Mediapolulta monilukutaitoa

Mediakasvatuseura on mukana Saimaan mediakeskuksen, Valveen Elokuvakoulun, Mediakoulun sekä Aikakausmedian kanssa yhteistyössä toteutettavassa Memo – mediapolulta monilukutaito -hankkeessa, joka on täydennyskoulutushanke ala- ja yläkoulun opettajille. Hankkeen koulutuksissa tutustutaan mediakasvatuksen toiminnallisiin menetelmiin kädet savessa ja itse kokeilemalla. Valtakunnallinen koulutuskiertue starttaa syksyllä 2014, tervetuloa mukaan! Lisätietoa koulutuksesta sekä ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Eettiset periaatteet -keskustelutilaisuus

Mediakasvatusseura järjestää keskustelutilaisuuden mediakasvatukseen liittyvistä eettisistä periaatteista. Tilaisuus pidetään Tieteiden talolla, Helsingissä keskiviikkona 20.8 klo.12:30-14:30. Mukaan keskustelemaan mahtuu vielä muutama mediakasvatuksen eettisistä periaatteista kiinnostunut. Huomaathan, että ilmoittautuminen päättyy jo 15.8.

Mediakasvatus.nyt 2014

Muistutus vielä Mediakasvatusseuran 11.11.2014 Kuopiossa järjestettävästä Mediakasvatus.nyt 2014: Play it again, Savo! Pelit ja pelillistäminen työvälineiksi -seminaarista. Tapahtuma on suunnattu nuorisotyöntekijöille, opettajille, kirjastotyöntekijöille sekä lasten ja nuorten pelikulttuureista kiinnostuneille. Ilmoittautuminen alkaa 8.9. Lue lisää.

Uutisia

Nuorisolaki uudistuu

Nuorisolaki on tarkoitus uudistaa. Valmistelu on tarkoitus tehdä avoimesti ja yhteistyössä nuorisotyön, -toimen sekä nuorisopolitiikan toimijoiden ja nuorten kanssa. Mukaan toivotaan myös nuorisotyön kanssa yhteistyötä tekevien toimialojen näkemyksiä uudistettavan lain sisällöistä. Lue lisää.

Uusia tutkimuksia ja julkaisuja

Tutkimus nuorisotyöntekijöiden mediakasvatustaidoista julkaistu

SOSIAALINEN MEDIA – Nuorisotyön liikkuva pallo? -kirja kertoo Future School Research IInd Wave -hankkeen osaprojektissa ”Sosiaalinen media moniammatillisen kasvattajaverkoston mediakasvatustyössä” tehdystä tutkimuksesta ja työstä.

Projektissa tutkittiin lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden mediakasvatus- ja verkkotyöskentelytaitoja sekä luotiin koulutusmalli näiden taitojen jatkuvaan kehittämiseen. Hankkeessa kehitetty koulutusmalli on esimerkki Centria-ammattikorkeakoulun toteuttamasta koulutuksen ja opetuksen kehittämistyöstä, josta on välitöntä hyötyä myös työelämälle. Lue lisää.

Tulevia koulutuksia ja tapahtumia

Linkkipajat ja MobiiliMetkaa museossa -koulutukset

Linkki – museot mediakasvattajiksi -hanke ja MobiiliMetkaa Museossa – iloa ja oppimista mediavälineiden avulla -hanke yhdistävät voimansa syksyn työpajoissa, jotka järjestetään samansisältöisinä Helsingissä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Työpajat on suunnattu museotyöntekijöille, opettajille ja varhaiskasvattajille, opiskelijoille ja mediakasvattajille. Lue lisää.

Opettaja – haluatko koulusi mukaan Ylen Uutisluokkaan?

Millaisia uutisia syntyykään, kun nuoret tekevät ne itse? Yle Uutisluokka starttaa jälleen kerran nuorten ryhtyessä uutistoimittajiksi Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina. Ilmoittaudu mukaan täällä  ja lue lisää täältä.

Peruslukutaidosta monilukutaitoon – kirjasto, koulu ja uudet opsit -koulutus

Uusissa opetussuunnitelmissa esiintyvä monilukutaito ja monialaiset oppimiskokonaisuudet vaikuttavat koulun ja kirjaston yhteistyön sisältöihin. Mitä kirjastoammattilaisten pitäisi tietää uusista opseista? Kuinka kirjasto voi edistää koulun oppimistavoitteita? Miten opettajat – ja oppilaat – hyötyvät kirjastoyhteistyöstä?

Kokkolassa, Keski-Pohjanmaan kesäyliopistossa 3.10.2014 järjestettävä koulutus on suunnattu peruskoulun opettajille ja opetusta avustavalle henkilökunnalle sekä kirjastojen henkilökunnalle. Lue lisää täältä.

KAVI Mediakasvatusfoorumi 2014

Mediakasvatuksen kansalliseen edistämiseen keskittyvä foorumi on suunnattu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin päättäjille ja suunnittelijoille sekä mediakasvatuksen tutkijoille ja asiantuntijoille.

Lokakuussa järjestettävän kolmannen Mediakasvatusfoorumin teemoina ovat mediakasvatuksen rahoitus, hankkeistaminen ja arviointi. Tarkoituksena on verkostoitua, esitellä mediakasvatustoimintaa ja kehittää yhdessä kansallista mediakasvatusta. Lue lisää täältä.

Ison Pajan seminaari 2014

Lokakuussa pidettävä Ison Pajan seminaari järjestetään tänä vuonna jo 16. kerran. Valtakunnallinen, ajankohtaisia mediakasvatukseen liittyviä teemoja käsittelevä seminaari antaa kasvatustyötä tekeville ammattilaisille uusia työvälineitä ja näkökulmia käytännön työhön. Seminaari toimii myös virkistävänä kohtaamispaikkana kaikille mediakasvatuksesta kiinnostuneille. Lue lisää.

Mobiilioppiminen ja leikkivä lapsi -koulutus

Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia järjestää Mobiilioppiminen ja leikkivä lapsi – mediapedagogisia käytäntöjä leikillisen oppimisen tueksi -täydennyskoulutuksen. Koulutuksen tavoitteena on edistää opetushenkilöstön valmiuksia leikillisen ja pelillisen oppimisen soveltamiseen esi- ja alkuopetuksessa. Leikillisyys ja pelillisyys ovat koulutuksen sisältönä olevat keskeiset pedagogiset lähestymistavat. Hankkeessa koulutetaan 125 varhaiskasvatuksen työntekijää. Lue lisää.

Vaikuttamisen väylät tulevaisuuden Suomessa -seminaari

Millaista on tulevaisuuden vaikuttaminen Suomessa? Miten paljon vaikuttamisessa ja osallistumisessa hyödynnetään verkon tarjoamia mahdollisuuksia, ja miten muuten tulevaisuudessa osallistutaan ja vaikutetaan? Mikä on järjestöjen rooli vaikuttajina tulevaisuuden yhteiskunnassa?

Opintokeskuksen järjestämässä seminaarissa luvassa alustusten lisäksi myös paneelikeskustelu, jossa keskustelemassa eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan jäseniä. Lue lisää.

Vaikuttamisen uudet muodot -webinaarisarja 2014

Mitä nuoret haluavat vaikuttamisesta? Miten tulevaisuudessa vaikutetaan? Millaisia nuoret ovat työelämävaikuttajina? Voiko paikallisesti vaikuttaa globaalisti?

Webinaarisarja on jaettu kuudelle illalle, josta kullakin on oma teemansa. Valitse itseäsi kiinnostava teemailta, tai tule mukaan kaikkiin tilaisuuksiin! Lue lisää.

Kansainvälisia tapahtumia syksyllä 2014

Tulevan syksyn aikana järjestetään kolme kansainvälistä konferenssia ympäri maailman:

 • World Summit on Media for Children, 8-10.9.2014, Kuala Lumpur, Malesia
 • Media and Learning, 20-21.10.2014, Bryssel, Belgia
 • International Media Education Summit 2014, 20-21.10.2014, Praha, Tsekin tasavalta

Lue lisää täältä.

Uusia materiaaleja

Mondokio -työväline kansainvälisten uutisten käsittelyyn nuorten kanssa

Palvelu tarjoaa näkökulmia siihen, miten samat uutiset nähdään eri puolilla maailmaa. Mondokiolla pyritään kansainvälisten asioiden, kriittisen ajattelun ja lähdekritiikin oppimiseen. Kohderyhmänä ovat 15-18 -vuotiaat nuoret. Palvelu on maksullinen. Lue lisää.

Validoituja kurssimateriaaleja opettajien täydennyskoulutukseen

Kurssit on suunnattu perusopetuksen 5.-9. luokkien opettajille. Kurssimateriaalit on suunniteltu asiantuntevien kouluttajien käyttöön, esim. opettajien kouluttajille (henkilöille ja organisaatioille), opettajajärjestöille ja paikallisille viranomaisille, jotka ovat kiinnostuneita opettajiensa ammatillisesta kehittämisestä. Lue lisää.

 • Uusimmat uutiset

 • Arkisto

 • Kategoriat