Tubetus ja vloggaus – perusteet haltuun!

Materiaalikooste

Videoblogin pitäminen eli vloggaaminen ja videoiden julkaiseminen YouTubessa, tubettaminen, on merkittävä lasten ja nuorten mediakulttuurin ilmiö. Videoille taltioidaan omaa elämää, harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, tutorial- eli ohjevideoita, pelaamista ja paljon muuta. Tähän materiaalikoosteeseen on kerätty perustietoa tubetuksesta kasvattajien näkökulmasta tubetuksesta, sekä vinkkejä omien videoiden tekoon.

Miksi tubetus kiehtoo?

Tubetuksessa yhteisö on merkittävä tekijä. Suosituimmat tubettajat ovat lasten ja nuorten idoleita, joita fanitetaan samaan tapaan kuin poptähtiä tai muita perinteisempiä mediajulkkiksia. Suosituilla suomalaisilla tubettajilla on jopa satojatuhansia seuraajia, ja kansainvälisillä YouTube-tähdillä jopa miljoonia. Joidenkin tubettajien saama suosio on innostanut muita, jonka vuoksi tubetuksen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Toisten lasten ja nuorten tekemien videoiden seuraaminen kiinnostaa esimerkiksi siitä syystä, että omia tunteita ja ajatuksia halutaan peilata omien ikätovereiden ja ihailun kohteiden ajatuksiin.

Tietoa tubettamisesta:

Lapsi haluaa tubettaa, mitä teen?

Mitä tehdä, kun oma lapsi haaveilee tubetähteydestä? Mannerheimin Lastensuojeluliitto on laatinut kevyen mutta informatiivisen paketin tubetuksesta vanhempien tueksi. Materiaali tarjoaa tukea keskusteluun lapsen kanssa, avaa Youtubea ilmiönä ja siinä sivutaan myös tekijänoikeuksia, turvallisuutta ja yksityisyyttä.

Tutustu materiaaliin >>

Kuvituskuva: oransseja kysymysmerkkejä

Tube-suomi-sanakirja

Ota Youtube-sanasto haltuun jotta voit päteä kohtaamillesi nuorille! A-lehdet on koonnut tube-suomi-sanakirjan, joka avaa tubevideoilla ja somessa yleisiä sanoja. Lit!

Tube-suomi-sanakirja >>

Tubettaa!

Tubettajat ovat nuorten fanittamia julkisuuden henkilöitä, joilla on paljon sananvaltaa ja joihin samaistutaan. Näin ollen heillä on paljon vaikutusvaltaa nuoreen yleisöönsä: heiltä omaksutaan arvoja, kysytään neuvoa ja tubettajan suosituksen perusteella saatetaan tehdä myös kulutusvalintoja. Aikakausmedian Tubettaa-verkkodokumentista löytyy tietoa tubettamisesta, tubettajien haastatteluita ja vinkkejä myös oman Youtube-julkaisemisen aloittamisen tueksi ja julkaisutoiminnan reflektoimiseksi.

Tubettaa-verkkodokumentti >>

Tubetus elävän kuvan näkökulmasta

Media- ja elokuvapedagogi Ismo Kiesiläisen kirjoittamassa artikkelissa verrataan tubevideoiden mediakulttuuria elokuvaan. Tekstissä tubetusta tarkastellaan ”elokuvahistoriallisena vallankumouksena”, jonka myötä videoformaatista on tullut elävää kansankulttuuria. Kiesiläinen haastattelee kuutta elokuva-alan asiantuntijaa, mm. Selma Vilhusta ja Aleksi Bardya, tubekulttuurin suhteesta elokuvaan.

Artikkeli on julkaistu Voima-lehden mediakasvatusnumerossa 4/2018.

Vinkit videoiden tekoon:

Metkan vinkit videoblogiin

Mitä kaikkea tubettajan tulee huomioida ja mistä idea hyvälle tubevideolle? Mediakasvatuskeskus Metkan oppimateriaalin videobloggausvinkit tutustuttavat yli 10-vuotiaat lapset ja nuoret oman elämänsä dokumentointiin. Vinkkejä seuraamalla nuoret oppivat kertomaan itselleen ajankohtaisesta mietteestä, toiveesta, unelmasta tai tunteesta.

Metkan videobloggausvinkit >>

Yle Galaxi: EmiLiljan vlogausalkeet

Mitä kaikkea tarvitsee tietää, jos haluaa vlogaajaksi? Mistä puhua, millainen on hyvä valo, kuuluuko ääni, saako tätä musiikkia käyttää? Vlogaaja eli videoblogaaja EmiLilja ja Yle Galaxi opettavat alkuun videoiden tekemisessä vlogauksesta kertovassa sarjassa.

Kahdeksanosainen EmiLiljan Vlogausalkeet on katsottavissa täältä sekä YleGalaxin YouTube-kanavalta >>

Vloggauskerhon tutoriaaleilla alkuun

Opinkirjon kuusiosaisessa Vloggauskerhossa nuori vlogaaja Jari Hynynen jakaa hyviä vinkkejä aloittelijoille, miten päästä vauhtiin vlogaamisessa.

Nuoret voivat hyödyntää materiaalia omatoimisesti, mutta materiaali on hyödynnettävissä myös kerhotoiminnassa, opetuksessa, nuorisotyössä ja muussa nuorten toiminnassa.

Kaikki Vloggauskerhon videot löydät Opinkirjon Youtube-kanavalta. Tutustu myös muihin Opinkirjon mediakasvatusmateriaaleihin.

Vloggauskerhon tutorial-videoiden aiheet:

  1. Ideointi ja kanavan sisällön suunnittelu
  2. Kuvaaminen ja harjoittelu
  3. Suunnittele kuvaaminen
  4. Videoiden julkaiseminen
  5. Elokuva ja erikoistehosteet
  6. Kuinka menestyä videoilla?